گزارش کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران (۲۰۱۸)
پنجمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی آلومینیوم ایران  طی روزهای ۴ تا ۶ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۷ در محل هتل المپیک تهران برگزار شد.
این رویداد با شعار «آلومینیوم در جستجوی توسعه، ارتقاء آینده» در راستای تحقق سیاست‌های کلان ایران اسلامی و توسعه امر تولید و اشتغال‌زایی با تاکید بر جذب سرمایه خارجی و فراهم‌سازی شرایط مناسب جهت حضور صاحبان صنایع و بزرگ‌ترین شرکت‌ها و مراکز فعال در صنعت آلومینیوم برگزار شد.
از بزرگترین اهداف این کنفرانس که به رسم همه ادوار گذشته به همت مرکز تحقیقات آلومینیوم ایران، دانشگاه علم و صنعت ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برگزار شد، بحث و تبادل نظر درباره آخرین یافته‌ها و پیشرفت‌ها در کلیه زمینه‌های آلومینیوم اعم از تولید، فرآوری و کاربرد و امکان سرمایه‌گذاری مطمئن در صنعت آلومینیوم ایران بود که مورد توجه دولتمردان نیز قرار گرفته تا وابستگی اقتصاد به صنایع نفت کاهش یابد. ارائه تکنولوژی‌های توسعه‌ یافته در زمینه مواد و صنایع معدنی و تاکید بر ایجاد فرصت همکاری متقابل مابین بزرگان صنایع جمهوری اسلامی ایران با تمامی کشورهای فعال دراین عرصه، از دیگر اهداف برگزاری کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی آلومینیوم بود.
دبیر علمی این کنفرانس در پیامی از آلومینیوم به عنوان منبع انرژی جامد یاد کرد و هدف از برگزاری این رویداد را یادآوری اهمیت این صنعت به مسئولین کشوری دانست. به گفته وی در حال حاضر لازمه‌ی تولید آلومینیوم داشتن معادن بوکسیت نبوده، بلکه در اختیار داشتن انرژی ارزان است. مزیت اصلی کشور ایران در این زمینه، بهره‌مندی از انرژی ارزان‌قیمت نفت و گاز است و امید است مسئولین به جای صادرات مستقیم گاز، بهره‌برداری حداکثری از میادین مشترک گازی، تولید برق و درنهایت تولید و صادرات آلومینیوم را در دستور کار قرار دهند.
در پنجمین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران، فرصت‌های سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت آلومینیوم ایران، آلومینیوم و بازارهای مرتبط، پیشرفت‌های آتی در تولید آلومینیوم و کاربرد‌های آن، تکنولوژی احیای آلومینیوم و مواد خام، ریخته‌گری و انجماد، بازیابی و محیط زیست، نانوتکنولوژی، جوشکاری و اتصال، مواد دیرگداز، شبیه‌سازی و اتوماسیون، خواص مکانیکی و شکل دادن، متالورژی پودر، عملیات حرارتی، مواد کامپوزیتی، خوردگی و مهندسی سطح و مدیریت مصرف انرژی در صنعت آلومینیوم مطرح شد.
همچنین در این کنفرانس کارگاه‌های آموزشی، پنل‌های تخصصی و جلسات فناوری نیز با همکاری شرکت‌ها و سازمان‌های داخلی و بین‌المللی برگزار گردید. علاوه بر آن در نمایشگاه جانبی این کنفرانس، آخرین محصولات و دستاوردهای شرکت‌های داخلی و خارجی به نمایش گذاشته شد. بسیاری از صنایع بالادستی و پایین‌دستی آلومینیوم ایران و شرکت‌های وابسته در نمایشگاه منحصر‌به‌فرد آلومینیوم شرکت کردند و بیش از ۷۰ شرکت نیز فناوری‌ها، خدمات و محصولات مربوط به آلومینیوم و صنایع وابسته را ارائه دادند. این نمایشگاه، نمایی کامل از صنعت آلومینیوم را عرضه نمود.
همچنین ارائه مقالات به صورت شفاهی و پوستری از بخش‌های اصلی این برنامه بود که به گزارش کمیته علمی کنفرانس، بالغ بر ۱۵۰ چکیده از مقالات به دبیرخانه این همایش ارسال و درنهایت ۷۱ مقاله مورد پذیرش نهایی واقع شد. از این تعداد ۱۹ مقاله در بخش شفاهی و ۵۲ مقاله در بخش پوستر، ارائه و در معرض دید حضار قرار گرفت.
در بخش دیگری از کنفرانس، نشست‌های فناوری توسط شرکت‌های NFC و اتوتک برگزار و توانمندی‌های ایشان برای شرکت‌کنندگان عرضه شد. همچنین در راستای بیان چالش‌های صنعت بالادستی و پایین دستی آلومینیوم و بیان راهکارهای آن، این دوره از کنفرانس شاهد برگزاری پنل‌های تخصصی با حضور کارشناسان و متخصصان داخلی و خارجی بود که با استقبال خوبی از سوی شرکت‌کنندگان مواجه شد. چالش‌های زنجیره تامین صنعت آلومینیوم و راهکارهای آن، بازار شمش آلومینیوم ایران، جایگاه آلومینیوم در صنعت خودرو و تکنولوژی، انرژی و محیط زیست در صنعت آلومینیوم موضوعات این پنل‌ها بود که همراه با پرسش و پاسخ طی دو روز در سالن اصلی همایش برگزار شد.
مراسم افتتاحیه این رویداد در صبح روز اول در سالن اصلی هتل المپیک با ظرفیت ۵۰۰ نفر برگزار شد.
دکتر سیدحسین سیدین، به عنوان دبیر کنفرانس طی سخنرانی خود، ضمن خوش‌آمدگویی به شرکت‌کنندگان در این رویداد، پس از مرور ادوار گذشته، به شرح برنامه‌های سه روزه کنفرانس پرداخت. ایشان پس از معرفی کنفرانس آلومینیوم، هدف از برگزاری آن را تشریح نمود و تأکید کرد این رویداد فرصتی برای جذب سرمایه بخصوص سرمایه خارجی و همچنین آشنایی با آخرین تکنولوژی‌های روز در صنعت آلومینیوم است.
در ادامه مراسم افتتاحیه، دکتر ذاکری، رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران، ضمن معرفی دانشگاه و جایگاه آن، از ارتباط میان صنعت و دانشگاه سخن گفت. ایشان تأسیس دفتر امور انتقال فناوری در دانشگاه علم و صنعت را ابزاری برای افزایش ارتباط میان صنعت و دانشگاه عنوان کرد و در پایان از خلق ثروت از طریق پژوهش در دانشگاه‌های نسل سوم سخن گفت.
نماینده شرکت NFC چین، از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی به تشریح عملکرد صنعت آلومینیوم دنیا و به‌ویژه کشور چین پرداخت و عنوان کرد: چین در سال ۲۰۱۴ به تکنولوژی ۶۰۰ کیلوآمپر احیا آلومینیوم دست یافت و اکنون حدود ۳۹ درصد از ظرفیت تولید آلومینیوم این کشور با همین تکنولوژی تولید می‌شود.
دکتر اردشیر سعدمحمدی -عضو هیأت‌مدیره ایمیدرو- سخنران بعدی مراسم افتتاحیه بود. ایشان از برنامه‌های ایمیدرو برای افزایش سرمایه در صنعت آلومینیوم از ۵/۲ میلیارد دلار به ۶ میلیارد دلار سخن گفت. راه‌اندازی فاز اول سالکو با سرمایه ۱/۲ میلیارد دلاری در اوایل سال ۹۸ و ظرفیت ۳۰۰ هزار تنی بخش بعدی سخنان دکتر سعدمحمدی بود.
سپس دکتر سعدمحمدی از آلومینیوم به عنوان یک عنصر استراتژیک یاد کرد. ایشان عنوان کرد طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در دنیا، میزان تولید آلومینیوم در سال ۲۰۲۵ به ۸۸ میلیون تن برسد. همچنین سرانه مصرف در ایران نیز به ١۰ کیلوگرم براى هر نفر ارتقا می یابد. سعدمحمدی با اشاره به بالابودن مصرف انرژی در تولید آلومینیوم و جهت‌گیری دنیا به سمت مصرف گاز ایران را کشوری با پتانسیل بالا در دارابودن انرژی معرفی کرد. ایشان از برنامه‌های دولت برای تأسیس کارخانه پودر آلومینا با ظرفیت ۸۰۰ هزار تن سخن گفت. همچنین برنامه ایمیدرو برای سرمایه‌گذارى ٨۵۰ میلیون یورویی در طرح پترولیم کک از دیگر سخنان ایشان بود که لازمه آن جذب سرمایه است. بهره‌برداری از معدن بوکسیت گینه، اکتشاف برای ذخایر بوکسیت در سال جدید و تولید آلومینیا از نفلین سینیت از سخنان پایانی دکتر سعد محمدی در مراسم افتتاحیه بود. ایشان در پایان مراسم افتتاحیه ترکیه را بازار هدف برای صادرات آلومینیوم ایران اعلام کرد.
در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت، مراسم اختتامیه کنفرانس با حضور افراد شرکت‌کننده در همایش و شرکت‌های آلومینیومی که در نمایشگاه حضور داشتند برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، دکتر منصور سلطانیه، دبیر علمی کنفرانس به ارائه دستاوردهای این کنفرانس بین‌المللی پرداخت و پس از اعلام خلاصه‌ای از رویدادهای دو روز اول برگزاری کنفرانس، یادآور شد نمایشگاه صنعت آلومینیوم در روز بعد نیز پابرجاست.
در ادامه این مراسم هوشنگ گودرزی رئیس هیأت‌مدیره سندیکای آلومینیوم ایران از برگزارکنندگان و حامیان این کنفرانس تشکر به‌عمل آورد و افزود در این دوره شاهد بهبود عملکرد و سطح کنفرانس و نمایشگاه بودیم که امیدواریم این بهبود در سال‌های بعد نیز ادامه یابد. در ادامه هوشنگ گودرزی، چالش اصلی صنایع کشور در بالادست و پایین‌دست را جذب سرمایه‌گذار دانست. وی بیان کرد: ایران اولین تولیدکننده آلومینیوم در خاورمیانه بود اما سال گذشته تنها ۳۳۷ هزارتن آلومینیوم آلومینیوم تولید کرد، که این رقم درمقابل تولید ۲/۵ میلیون تن کشورهای حوزه خلیج فارس بسیار ناچیز بود.
گودرزی در ادامه افزود: باید مقایسه‌ای صورت گیرد تا مشخص شود ایران چه چیزی از کشورهای حوزه خلیج‌فارس کمتر داشته که شایسته سرمایه‌گذاری نبوده است؛ ایران از لحاظ وسعت، جمعیت، نیروی تحصیلکرده، وجود منابع انرژی که لازمه صنعت آلومینیوم است بسیارغنی است و اگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس توانستند طی این سال‌ها در این صنعت این پیشرفت را داشته باشند، باید دید چرا ایران نتوانسته است. علت اصلی عدم موفقیت ایران در جذب سرمایه‌گذار، عدم ارتباط و  تعامل مناسب با دنیا است. دولت و دستندرکاران باید ازطرفی به فکر بهبود روابط خود با دنیا باشند تا زمینه جذب سرمایه‌گذاران خارجی به کشور مهیا شود. از آنجایی‌که بهبود روابط با دنیا زمان‌بر است نیاز است که دولت وارد عمل شود.
وی در ادامه گفت: از ۳۳۷ هزار تن انواع شمش آلومینیوم، بیلت و شمش آلیاژی تولیدی در کشور، ۳۰۴ هزار تن صادر شد که از این میزان تنها ۱۴ هزار تن محصول نهایی و مابقی شمش بوده است. درحالی این میزان شمش آلومینیوم از کشور صادر شده که طی سال گذشته حدود ۲۹۶ هزار تن شمش آلومینیوم وارد کشور شده که از این رقم، ۴۷ هزار تن از عراق و شمش ضایعاتی بوده است.
چین با تولید ۳۲ درصد شمش آلومینیوم دنیا، بزرگترین تولیدکننده این محصول در دنیا است؛ با وجود حجم بالای تولید شمش آلومینیوم در این کشور، صادرات شمش از این کشور ممنوع است. خواسته ما ممنوعیت صادرات شمش آلومینیوم نیست، بلکه محدود کردن آن است.
وی در ادامه افزود: صنایع بالادست و پایین‌دست کشور هر دو مشکلات مشابهی دارند و هر دو در تأمین سرمایه در گردش خود با مشکل مواجه هستند زیرا هزینه تأمین مالی ازطریق بانک‌های کشور بسیار بالاست و همین امر در کنار مشکلاتی مانند ظرفیت پایین تولید و قیمت تمام‌شده بالا امکان رقابت را از تولیدکنندگان سلب کرده است.
وی در پایان بیان کرد: انتظار ما این است که مسئولین با بالابردن تعرفه واردات محصولاتی که تولید داخلی باکیفیت دارند در سال حمایت از تولید داخلی باعث رشد تولیدکنندگان شوند.
در ادامه مراسم اختتامیه کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم از زحمات مهندس سراجیان دبیر اجرایی، در برگزاری این کنفرانس تقدیر به‌عمل آورد. همچنین در این مراسم از سیروس حکیمی و شهبازیان به‌عنوان پیشکسوتان صنعت آلومینیوم ایران تقدیر به عمل آورده شد.
در این مراسم از حامیان پنجمین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران نیز تقدیر به‌عمل آمد. حامیان الماس عبارت بودند از: شرکت آلومینیوم ایران، مجتمع آلومینیوم المهدی، شرکت NFC چین.
حامیان نقره: شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب، شرکت نورد آلومینیوم اراک.
حامیان برنز: شرکت آلومینیوم پارس، شرکت ویستا فراز بام، شرکت سایتال ساخت، شرکت آلومینای ایران.
سایر حامیان: شرکت پاپا افزار و شرکت .Outotec
در ادامه این مراسم، پروفسور پالکوفسکی یکی از اساتید برگزاری کارگاه‌های آموزشی این دوره از کنفرانس به ایراد سخنرانی پرداخت و از ویژگی‌های مثبت ایران و کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران سخن گفت.
همچنین کمیته علمی کنفرانس با بررسی پوسترهای این کنفرانس طی دو روز، در نهایت ۵ پوستر را به عنوان برترین پوسترها معرفی و به نویسندگان آن جوایزی اهدا کرد.
در انتهای مراسم اختتامیه، همچون دوره‌های پیشین مراسم اعطا جوایز برندهای برتر صنایع تولید کننده محصولات آلومینیومی و همچنین تقدیر از شرکت‌هایی که پیشرفت‌های چشمگیری داشتند توسط سندیکای صنایع آلومینیوم برگزار شد. برندهای برتر صنایع آلومینیوم طبق نظر هیأت داوران سندیکای صنایع آلومینیوم ایران عبارت بودند از:
کوپال اصفهان، آلوپن، پروفیل اراک، آکپای ایران کیش، تولیدی صنعتی آلومینات، رنگین پروفیل کویر، آسا پنجره کاشان، اسپیر آلومینیوم (اسپیرال)، آلومینیوم مات آریا (آلومات)، سایتال ساخت، کنترل گاز اکباتان، نوین گداز مطلق، ایرکا پارت صنعت، درخشان قطعه سپاهان، آلومتک، آلومینیوم کوهرنگ زاگرس، لاوان الکتریک، صنایع تولیدی عروس، آلومینیوم هزار، آلومینیوم پارس، گروه کارخانه‌های نورد آلومینیوم، فن‌آوری ذوب گلپایگان، کیان آلیاژ کاشان، نگین آلومینیوم گلپایگان، مجتمع صنعتی آلومینیوم پیمان و آلومینیوم البرز.
با امید دیدار شما در IIAC 2020